16-01-14

Vergères verlaat directie Provins

Na 15 jaar aan het hoofd te staan van deze Zwitserse wijncoöperatie, waarvan 13 jaar als algemeen directeur, verlaat Roland Vergères op 31 januari 2014 Provins.
Vergères voerde tal van fundamentele hervormingen door, onder meer de fusie van de Caves Coopératives in 2002 en de centralisering van de vinificatie op één bepaalde plek in 2009, met als doel de marktgerelateerde structuren van deze belangrijkste Zwitserse wijnproducent uiterst concurrentieel te maken.
De raad van bestuur dankt dan ook Roland Vergères voor zijn onfeilbaar engagement ten dienste van Provins en wenst hem veel succes bij zijn verdere loopbaan.
Als belangrijkste Zwisterse wijnproducent staat Provins tegelijk mede aan de top van de economie in het Zwitserse Valais (Wallis). Met meer dan 4000 leden vertegenwoordigt deze wijncoöperatie een vijfde van de totale wijnproductie in het kanton. Provins vinifieert druiven van meer 980 hectare wijngaarden gelegen tussen Sierre en het Meer van Genève (Lac Léman). 

roland-vergeres.jpg

 

09:50 Gepost door In Vino Veritas in Zwitserland | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-10-13

Zwitsers creëren nieuw resistent druivenras tegen echte en valse meeldauw

 

Divico.jpg

 

Gamaret, garanoir, diolinoir zijn reeds enkele resitente druivenrassen die door Agroscope ontwikkeld werden, een Zwitsers landbouwkundig onderzoekstation.
Het jongste druivenras heet divico en heeft serieus wat in zijn mars. Zo is deze blauwe druif zeer resitent tegen mildiou (valse meeldauw), oïdium (echte meeldauw) en pourriture grise (grijsrot).
Op wijngebied leunt hij sterk aan bij gamaret. Niet verwonderlijk, aangezien divico een kruising is tussen gamaret en bronner. Deze laatste druif werd door het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg (Duitsland) ontwikkeld en is een drager van genen die uitermate resistent zijn tegen valse en echte meeldauw.
Niet alleen is divico zeer resistent tegen valse en echte meeldauw en grijsrot, ook zijn half rechtopstaande groeiwijze zorgt ervoor dat hij makkelijk kan opgebonden worden.
Zijn gemiddelde productiviteit, vergelijkbaar met gamaret, zorgt ervoor dat er minder moet gewerkt worden door bijvoorbeeld een groene oogst uit te voeren. Zijn vroege knopvorming, bloei en kleurverandering kan er echter wel voor zorgen dat er netten zullen moeten gespannen worden om de druiven tegen de vogels te beschermen.
Deze nieuwe variëteit zal vanaf 2015 beschikbaar zijn bij Zwitserse kwekers.

 

16:47 Gepost door In Vino Veritas in Zwitserland | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-11-11

Water in Zwitserse chasselas

Meer van Genève.jpgDe 400 flessen chasselas uit de Zwitserse Vaud die 30 meter diep in het Meer van Genève lagen, zijn een jaar later opnieuw naar boven gehaald. De reden? Ze weerstonden niet aan de druk. Of beter gezegd, de kurk weerstond niet aan de druk waardoor er water is binnengesijpeld. De Ecole de Changins, die deze nieuwe methode van wijn bewaren wou testen, is er dus aan voor de moeite.

12:30 Gepost door In Vino Veritas in Zwitserland | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |