02-12-14

VINI BIRRE RIBELLI

De allereerste editie van het salon Vini Birre Ribelli (wijn, bier, rebellen) vindt plaats aanstaande zondag 7 en maandag 8 december in Hôtel de la Poste van Tour&Taxis in Brussel. 

Er worden niet minder dan 76 wijnbouwers verwacht, 13 ‘rebelse’ bierbrouwers en nog vele andere personages uit de sector. 

bannerViniBirre.jpg

Met dit nieuwe salon wil het team rond Patrick Bottcher en Nicoletta Dicova een ontmoetingsplaats creëren waar ontspannen kan geproefd en aangekocht worden, waar ontmoetingen en ontdekkingen tussen twee vriendschappelijke en onderling verbonden werelden centraal staan, die van de natuurlijke wijnen en die van de artisanale bieren. 

Beide delen dezelfde filosofie en refereren onmiddellijk naar de films van Jonathan Nossiter, Mondovino en Natural Resistance. 

Een van de grote figuren die aan de basis ligt van dit evenement is Jean Van Roy van brouwerij Cantillon, de sympathieke Brusselaar die in tal van landen wereldwijd bekend staat om zijn volharding en Belgisch non-conformisme, fel gekant tegen de industrialisering van het bier. 

Voor meer info, klik HIER: http://www.vinibirreribelli.net/

 

26-08-13

DAC Gemischter Satz is een feit

 

Gemischter Satz.jpg

 

We hadden het er al over in een vorige blog, maar de jongste Oostenrijkse DAC (herkomstbenaming) is voortaan een feit voor de Weense Gemischter Satz.
Deze traditionele Weense wijn, die wat doet denken aan Edelzwicker uit de Elzas, mag enkel in Wenen geproduceerd worden en moet minimaal zijn samengesteld uit drie verschillende druivenrassen die samen staan aangeplant, met een kadastraal attest als bewijs.
Geen van deze druivenrassen mag meer dan 50% van de assemblage uitmaken. Nog condities zijn dat de wijn droog moet zijn, geen hout mag gezien hebben en niet meer dan 12,5 graden alcoholvolume mag bezitten.

 

11:26 Gepost door In Vino Veritas in Oostenrijk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-08-13

Een DAC voor de Gemischter Satz?

15_72_wiener_gemischter_satz_logo.jpg


Gemischter Satz is een Oostenrijkse specialiteit, een Weense eerder, die eruit bestaat alle druivensoorten samen te vinifiëren die door elkaar staan aangeplant. In sommige gevallen zijn de druivenrassen en de onderlinge verhoudingen totaal niet gekend.
Als overblijfsel van een traditie die we ook in Duitsland en de Elzas tegenkomen, verloor deze 'blend', die voorheen erg in de mode was, vanaf de jaren 70 serieus wat aanzien doordat de cépagewijnen aan populariteit wonnen.
Toch ging de Gemischter Satz niet helemaal verloren, te danken aan de Weense wijncafés of Heuriger. Deze wijn die belangrijk was voor de lokale cultuur, was dat echter niet altijd voor de wijnbouwers.
Opdat deze wijn terug aan populariteit en sérieux zou winnen, stelt de Wien Wein Winzer-vereniging een DAC voor, de Oostenrijkse variant van een AOP.
Dit voorstel wordt gesteund door de Austrian Wine Marketing Board. Zij vinden de Satz een zeldzame en aparte wijn die moet beschermd worden. Niettemin gaat dit een probleem vormen om conform te geraken met de reeds bestaande herkomstbenamingen.
Hervé Lalau

13:33 Gepost door In Vino Veritas in Oostenrijk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |