27-10-10

Sterker nog dan de Beaujolais: l'IVV nouveau est arrivé!

Ziezo, hier is de jongste editie van uw geliefde wijntijdschrift: mooi en verzorgd, vol met interessante rubrieken, reeds de 144ste uitgave op rij!

IVV-144-NL-cover.jpg

 
Een greep uit de inhoud, kriskras door elkaar:
 
Armagnac, met een uitgebreide proefsessie
Op de fiets door de Luxemburgse Moezel
Een smakelijke tocht in en rondom Collioure
Een dossier rond Graveswijnen
Icoonwijn Clos Saint Hune
En al onze gebruikelijke rubrieken...
 
Veel leesplezier!

09:19 Gepost door In Vino Veritas in België, Frankrijk, Italië, Libanon, Luxemburg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-12-08

Château Musar

Na een lange reis door Frankrijk keerde Gaston Hochar terug naar Libanon en creëerde hij een wijnhuis in de kelders van het ‘Château’ Mzar, gelegen op de top van de Ghazir aan de Middellandse Zee, ten noorden van Beiroet. Wat startte als liefhebberij werd na zijn ontmoeting in de Tweede Wereldoorlog met een grote naam uit de wijnwereld een heuse passie.

 

Bekaa

De Bekavallei

 


Het was Ronald Barton, Ier en wijnbouwer in Bordeaux, die voor de ommekeer zorgde en vervolgens post vatte in Libanon. De liefde voor de wijn gaf Gaston Hochar door aan zijn oudste zoon Serge, die vooraleer hij in 1959 het domein overnam een diploma oenologie behaalde in Bordeaux. Hij slaagde erin de wijnproductie onafgebroken verder te zetten, ook tijdens de 20 jaar durende burgeroorlog.


Het terroir van de Bekavallei

Wanneer we het kasteel en de kelders van Musar ten noorden van de hoofdstad zien, situeren de wijngaarden van Château Musar zich in de vruchtbare vlakte van de Bekavallei op 1000m hoogte, waarbij de hellingen in het westen beschermd worden door het Libanongebergte en in het oosten door het Anti-Libanongebergte. De Bekavallei kent geen vrieskou of ziektes en geniet van een uitzonderlijk klimaat met lange en zachte zomers, vochtige winters en een
gemiddelde temperatuur van 25°C. De hoeveelheid neerslag draait rond 500 mm per jaar, het equivalent van Bordeaux. De ondergrond is klei-kalkachtig met kiezelgesteente, waarbij het wijnrendement rond 35 hl/ha zit. De oppervlakte van het domein en zijn aanplantingen benadert 120 ha.


Musar in wit


Twee autochtone druiven voor wit: obeideh en merwah, die overigens in Libanon ook gebruikt worden voor arak, de Libanese liqueur. Ze zijn afkomstig van meer dan 1200 m hoog gelegen en door zijn koude nachten ideaal gelegen wijngaarden in het Libanongebergte. Obeideh leunt dicht aan tegen chardonnay en sémillon; merwah tegen chasselas.
De oogst start tussen 5 en 15 oktober met wit. Na de vergisting wordt de witte Château Musar gedurende negen maanden gelagerd op eikenhouten vaten. Daarna wordt hij samengesteld, gebotteld en krijgt hij vier jaar kelderrijping.
Bij het proeven van de 2000 en de 1995 kwamen de karakteristieken sterk tot uiting. Licht goudgeel van kleur werd de 2000 gekenmerkt door een licht oxidatieve geur van de obeideh, terwijl de smaak opviel door zijn enorme vitaliteit met aroma’s van citrus en een knap evenwicht tussen vet en zuren. Het gaa

t hier wel degelijk om witte bewaarwijnen, te drinken tussen 10 en 15 jaar oud, of zelfs ouder. De 1995 viel op door zijn goudgele kleur, zijn petroleumachtige geur en zijn aangenaam strakke en beendroge smaak, niettegenstaande zijn rijkdom, te danken aan een kalkachtige mineraalheid met een lange en krachtige afdronk.

 


Musar in rood


Hun belangrijkste wijn is op basis van cabernet sauvignon, carignan en cinsault, waarbij de samenstelling van jaar tot jaar kan verschillen. De wij

ngaarden liggen op 1000m hoogte en het wijnrendement zit rond 30 hl/ha. Na een inweektijd van twee tot vier weken gaat de
wijn op eikenhouten vaten uit Bordeaux voor een rijping van 12 tot 15 maanden. Niet gefilterd noch geklaard wordt de wijn na drie jaar gebotteld. Vervolgens wordt de wijn vier jaar gestockeerd vooraleer hij op de markt komt. De 1996 is granaatrood van kleur met reeds een oranje accent. De geur doet denken aan confituur van rode vruchten en krieken op sap met een mooi verweven houttoets. De smaak is tegelijk krachtig en slank met goed afgemeten tannines.
Temidden van deze aromatische complexiteit vinden we een zachte alcoholtoets en een aangenaam zuurtje. Het is een wijn die een zekere openheid vraagt van de liefhebber, een wijn die helaas meer en meer wordt aangepast aan de ‘internationale wijnstijl’. Maar het is net die aparte persoonlijkheid die hem juist zo boeiend maakt. Andere wijnen in het gamma op dezelfde wijnmakersfilosofie maar met een tegemoetkoming aar een meer hedendaagse smaak.

De wijn is klaar om drinken na zijn derde levensjaar. Vervolgens is er Musar, eveneens in drie kleuren, lichter en soepeler. Deze laatste wijnen krijgen geen houtlagering en worden jong gedronken. De rosé op basis van 100% cinsault is bijzonder
sappig, terwijl de rode wijn van alle drie de blauwe druiven, met overwegend cinsault in de samenstelling, aangenaam fruitig en fris smaakt.


                                                                                                                    Bernard Arnould


musa0107

Musar – Swaffou,  info@chateaumusar.com.lb

20:48 Gepost door In Vino Veritas in Libanon | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wijn |  Facebook |