02-12-14

VINI BIRRE RIBELLI

De allereerste editie van het salon Vini Birre Ribelli (wijn, bier, rebellen) vindt plaats aanstaande zondag 7 en maandag 8 december in Hôtel de la Poste van Tour&Taxis in Brussel. 

Er worden niet minder dan 76 wijnbouwers verwacht, 13 ‘rebelse’ bierbrouwers en nog vele andere personages uit de sector. 

bannerViniBirre.jpg

Met dit nieuwe salon wil het team rond Patrick Bottcher en Nicoletta Dicova een ontmoetingsplaats creëren waar ontspannen kan geproefd en aangekocht worden, waar ontmoetingen en ontdekkingen tussen twee vriendschappelijke en onderling verbonden werelden centraal staan, die van de natuurlijke wijnen en die van de artisanale bieren. 

Beide delen dezelfde filosofie en refereren onmiddellijk naar de films van Jonathan Nossiter, Mondovino en Natural Resistance. 

Een van de grote figuren die aan de basis ligt van dit evenement is Jean Van Roy van brouwerij Cantillon, de sympathieke Brusselaar die in tal van landen wereldwijd bekend staat om zijn volharding en Belgisch non-conformisme, fel gekant tegen de industrialisering van het bier. 

Voor meer info, klik HIER: http://www.vinibirreribelli.net/

 

20-10-14

Oogst 2014 in Italië: 'heterogeen' en vochtig

Regions Italia.jpg

De vereniging van Italiaanse oenologen Assoenologi schat dat de Italiaanse wijnopbrengst van 2014 tussen 41 en 42 miljoen hectoliter zal zitten.
Dat is ongeveer 15 tot 20% minder dan in 2013. De daling is vooral opvallend in het zuiden van Italië, waar verliezen worden opgetekend van 50%, meer bepaald in Puglia en Sicilia.
Na een vroegtijdige verkleuring van de druiven (véraison), zorgde de hevige regenval in de zomer - twee keer meer dan het gemiddelde - voor vele gevallen van echte meeldauw (oïdium), meeldauw (mildiou) en grijze schimmel (botrytis), en dit zowat overal in het land.
De kwaliteit zal dus eerder middelmatig zijn of 'heterogeen', aldus Assoenologi.

14:34 Gepost door In Vino Veritas in Italië | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-08-12

Aftrap van de wijnoogst in Italië

vendemmia italia.jpgWoensdag 8 augustus werd de aftrap gegeven van de chardonnay-oogst voor de schuimwijnen in Franciacorta, helemaal in het noorden van Italië, en in Puglia, gelegen in de hak van Italië. De anticycloon Nero zorgde voor een hittegolf die de oogstdatum in Italië vervroegde.

De droogte waarmee heel de Italiaanse landbouw te kampen heeft zorgde voor tal van problemen, zodanig zelfs dat de aanvragen zich opstapelen om bepaalde streken tot rampgebieden uit te roepen. Wat de wijnbouw betreft, lijkt het er sterk op dat na een minder grote oogst in 2011, die bijna 15% lager zat dan in 2010, ook dit jaar niet geweldig zal uitblinken op gebied van kwantiteit (zelfs al wordt er gezegd dat in de grote regio's voor rode wijn 2012 een bijzonder kwaliteitsvol wijnjaar wordt...).

Hoe dan ook is het afwachten of de weergoden geen roet in het eten gooien. Zo kreeg Piemonte afgelopen zondag reeds af te rekenen met een hagelstorm met sterke windstoten die voor flink wat schade zorgden, zo erg zelfs dat bijna de volledige oogst van freisa en malvasia wel eens op niets zou kunnen uitdraaien.  

Bron: Coldiretti, Ismea, Torino La Repubblica, Vitisphère

11:42 Gepost door In Vino Veritas in Italië | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |