04-04-14

Bordeaux 2013, (nog) minder goed dan 2007

In het aprilnummer van IVV wordt er een heel dossier aan de Primeurs van Bordeaux gewijd, net zoals elk jaar overigens. Hierdoor kunnen we ook gaan vergelijken.
Sommigen geloven dat 2013 de nieuwe 2007 is. Een klein wijnjaar weliswaar, maar waarvan gehoopt wordt dat het dezelfde weg zal volgen dan 2007. Vandaag vinden we wijnen van 2007 op de markt, niet meteen Grands Crus in de letterlijke zin van het woord, maar wijnen die prettig zijn om drinken. Toch gaat de vergelijking dit jaar niet helemaal op, helaas.
In april 2008, bracht Meneer Primeurs van IVV, oenoloog Fabian Barnes, twee grote wijnen van 2007 naar voren, Troplong Mondot en Château Margaux, die hij als 'verbluffend' omschreef. Ook haalde hij een vijftiental 'zeer mooie wijnen' aan (zowel van de rechter- als linkeroever, type Rol Valentin, Pavie, Saint Pierre, Domaine de Chevalier ...). Voor 2013 duidde hij dit jaar slechts een tiental 'goede wijnen' aan, hoofdzakelijk uit de Libournais.
Het hele dossier kunt u lezen in ons volgend nummer, iets om naar uit te kijken dus!

12:29 Gepost door In Vino Veritas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-03-14

De Dilettanti, echte voorlopers

Dilettanti.jpeg

Wanneer er vandaag over dilettanten gesproken wordt, heeft dat een negatieve connotatie: amateuristische kunstenaars, ongeschoolde wetenschappers, onprofessionele vaklui, knoeiers, prutsers ... afijn, vul zelf maar aan.
Maar wat weten we over de Society of Dilettanti, opgericht in Londen in 1733? Niet veel eigenlijk.
Nochtans lijken ze ons wel interessant en best sympathiek te zijn.
Eerst en vooral hielden ze van kunst. De leden van deze vereniging werden aangemoedigd om eeuwenoude kunstwerken te bestuderen, die te leren appreciëen en ervan te houden, liefst uit het oude Griekenland of Rome.
Maar ook werden ze geacht grote wijnliefhebbers te zijn, of wijndrinkers althans.
Een citaat van Horace Walpole:  'Om lid te worden is de eerste zogezegde conditie naar Italië gaan, waarbij de echte conditie is je daar een stuk in je kraag te drinken.'
In vino veritas!

 

16:53 Gepost door In Vino Veritas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-14

Ethiek IVV

In Vino Veritas is een onafhankelijk tijdschrift.

Het behoort niet tot een persgroep.

Het heeft geen enkele connectie met de wijnproductie.

Het heeft enkel rekening te houden met zijn lezers.

 

De degustaties die IVV organiseert worden onderverdeeld in twee types:

1° Themadegustaties (van een appellatie, een druivenras, een wijntype)

2° Ontdekkingsdegustaties (van om het even welke origine)

 

In beide gevallen wordt er blind geproefd.

 

Enkel de jaartallen zijn bekend en de herkomst (appellatie of regio).

 

Het proefpanel bestaat uit minimaal 4 leden, waarvan 3 wijnprofessionals.

De juryleden hebben geen enkele band met de producenten van de becommentarieerde wijnen.

 

Bij themadegustaties wordt elke wijn genoteerd en becommentarieerd.

Er wordt geen gebruik gemaakt van een bepaalde degustatiefiche, waardoor het type van antwoorden niet omkaderd wordt.

 

Enkel wijnen met een minimumscore van 12/20 worden geselecteerd.

De geselecteerde wijnen worden opnieuw geproefd door de auteur die het dossier schrijft en de commentaren optekent, eventueel met inbegrip van commentaren van andere juryleden.

 

Bij open ontdekkingsdegustaties wordt elke wijn genoteerd op een schaal van A (zeer goed) tot C (onvoldoende). Enkel de wijnen die minimaal twee A’s verzamelen, worden geselecteerd en becommentarieerd in het tijdschrift (de commentaren worden verdeeld tussen de aanwezige juryleden, in functie van hun affiniteit met de wijn).

 

Dossiers rond een bepaald wijnthema steunen op georganiseerde degustaties bij IVV, maar maken ook deel uit van research op het terrein.

 

Andere artikels die over een bepaald domein of specifiek evenement gaan, een wijnbeurs, wijnvoorstelling, steunen op degustaties ter plaatse.

 

De publicatie van een artikel rond een regio of een appellatie in In Vino Veritas is niet gelinkt aan publiciteit in het tijdschrift.

 

Om een dossier samen te stellen doet In Vino Veritas beroep op wijninvoerders, producentenverenigingen, of op beide, om een representatief aantal wijnstalen te verzamelen.

In Vino Veritas behoudt zich het recht om geen dossiers te publiceren waarvan het aantal voorgestelde wijnen onvoldoende was.

 

De beoordelingen van de wijnen in de artikels verbinden enkel de auteur.

De resultaten van de gezamenlijke degustaties die gebruikt worden voor dossiers rond bepaalde thema’s verbinden het tijdschrift in zijn geheel.

19:11 Gepost door In Vino Veritas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |