06-06-14

Degustatie Juni 2014

 

38SQ8461.jpg


ANTHOCYANE
http://anthocyane.wordpress.com/

14/06/2014 - Ventoux (Domaine de Fondrèche) en andere wijnen uit Rhône Vallei

MONDOVINO - VINOPIA - www.mondovino.be

14/06/2014 – 10.00-18.00: BBQ proeverij

PUERTA DEL SOL - www.puertadelsol.be

13/06 – 13.00-20.00 – 14/06 – 10.00-18.00 – 15/06 –13.00-18.00 - Opendeuren

 

Tous les samedis

ANGE VIN - www.ange-vin.be : 1ste zaterdag van de maand – 11.00-17.00 - Leuvensebaan, 261 à 2580 Putte

ANTHOCYANE http://anthocyane.wordpress.com/10.00-18.00

BASIN & MAROT - www.basin-marot.be: 14-19h en ook op woendag

CAVE DES OBLATS - www.cavedesoblats.com

CHAMPS FEUILLOTS - leschampsfulliots@swing.be

CHATEAUX VINI - www.chateauxvini.be: 13.00-18.00.

DESPERT - www.despert.be- 1ste zaterdag van de maand (uitgezonderd april, juli, augustus en oktober)

LEUVIN - www.leuvin.be– 14.00-17.30 Ladeuzeplein 7 Leuven

WINE NOT - www.wine-not.be

11:03 Gepost door In Vino Veritas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-05-14

Comté, échte kaas!

Wist je dat er 400 liter melk nodig is om één Comté te maken, een groot kaaswiel dus met een diameter van om en bij de 70 cm? Het is het equivalent van 20 koeien die twee keer per dag gemolken worden. Vandaar de noodzaak dat melkboeren samenwerkten, en dat nog steeds doen trouwens. En vandaar ook het ontstaan van fruitières, kaasmakerijen in teamverband en de eerste coöperaties van Frankrijk. 

Ongelooflijk hoe ingewikkeld het is om een grote kaas te maken, niet? 

Gisteren kwam in Brussel mevrouw Milène Racle meer uitleg geven over Comté, deze keer aan kinderen. Samen met haar maakten ze hun eigen kaas, op basis van rauwe melk, 'op de wijze van'. Natuurlijk was het geen echte Comté, want de kaas werd niet in de regio zelf gemaakt. Protectionisme? Nee, Appellation. Lastenboek. Het voortbestaan van een bijzondere kaas, een authentieke kaas. Van het voedsel dat de koeien krijgen, de koeienrassen die in aanmerking komen (Montbéliarde en Franse Simmental), het type ketels om de melk te verwarmen, het rijpingsprocedé, de degustatie voor goedkeurig, met een bruin etiket voor de gewone Comté en een groen voor de Comté Extra ... alles is strikt gereglementeerd. Niet om de producent te treiteren, maar om de consument te garanderen dat hij een échte Comté eet, een échte kaas! 

Al die AOP's kunnen je worst wezen? Je blijft bij de Canadese cheddar, de Swiss Cheese van Montana, de Duitse brie, de Deense camembert, de Franse gruyere. Jammer. 

Maar geef ons maar een echte kaas, een met smaak en karakter: échte Comté! 

De topmodels van Comté (foto Arnaud 25).jpg

De topmodels van Comté (Foto Arnaud 25)

09:59 Gepost door In Vino Veritas in Actualiteit, België, Frankrijk | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comté |  Facebook |

28-04-14

Voor u geproefd: Hecht & Bannier, Faugères 2011

Faugères was goed aanwezig tijdens Millésimes en Languedoc 2014 maar deze Faugères is zowat een schoolvoorbeeld voor de appellation, waarbij hij tegelijk voor de kwaliteit van dit handelshuis uit de Midi staat. 

Hecht Bannier de personages.jpg

Hecht & Bannier, de mensen acter de wijn

Een krachtige Faugères, geurend naar viooltjes en pruimen die zich vermengen met garriguekruiden en specerijen. De smaak is bijzonder levendig, ondanks het ronde van het hout (aanwezig maar niet overdreven), met in de finale impressies van zoethout en vuursteen. Een complete wijn, complex, goed opgevoed en mooi tranend in het glas. Opvallend is dat de wijnen van 2011 uit de Languedoc momenteel reeds erg smakelijk zijn en prettig zijn om te drinken (met uitzondering misschien van deze die iets te veel hout gezien hebben).

Hecht Bannier de wijn.jpg

Hecht & Bannier, de wijn

Combinatie wijn en gerecht: wild, lamscarré met fijne kruiden, gegrild rundvlees (zijn gerookte en kruidige toets moet het daar uitstekend bij doen).

Samenstelling: 50% syrah, 20% grenache, 5% carignan, 25% mourvèdre.

Opvoeding: 10% in cuves, 50% in nieuwe demi-muids en 40% in gebruikte demi-muids.

Prijs: 25 euro

Contact: contact@hbselection.com

14:55 Gepost door In Vino Veritas in Frankrijk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |