13-01-15

'Wijnstad' in oud hospitaal van Dijon

Wijnstad' in oud hospitaal van Dijon

Het project krijgt minder reclame dan de Cité des Civilisations du Vin in Bordeaux, maar binnenkort wordt er in Dijon een van de Cités Internationales de la Gastronomie gebouwd, een project van de Franse staat, net zoals dat in Lyon, Chevilly-Larue/Rungis, Tours en Beaune het geval zal zijn.

Het project in Dijon dat voorzien is voor 2018, zal ongeveer 200 miljoen euro kosten.

Maar interessanter is de plek waar deze 'wijnstad' of 'gastronomische stad' wordt gebouwd: in het voormalige hospitaal van Dijon. Wijn in een voormalig ziekenhuis. Als symbool kan dat tellen!  

Voor de nieuwsgierigen is dit alvast de plattegrond.

 

Plattegrond.png

12:27 Gepost door In Vino Veritas in Frankrijk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-01-15

Voor onze collega's van Charlie Hebdo

Als eerbetoon aan de vermoorde cartoonisten en andere slachtoffers, deze tekening van Charb, triestig genoeg waarschuwend...

Charlie Hebdo.jpeg

12:01 Gepost door In Vino Veritas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-01-15

Een grote Luxemburger

Château Pauqué is het persoonlijk domein van de Luxemburgse wijntovenaar Abi Duhr. 

Het gehucht (of lieu-dit, zoals u wilt) Paradaïs ligt tussen Machtum en Grevenmacher. De ondergrond is een samenstelling van kalk bedekt met een fijne kleilaag. Er staat pinot gris en auxerrois op aangeplant, maar ook uitstekende riesling, waarvan een flink deel oude wijnstokken. 

IMG_5590.jpg

Gekonfijte sukadevrucht, pomelo, lychee, een vleugje kweepeer en honing, heel complex van geur. In de smaak wordt de honing geaccentueerd, rijk, vet en breed, aroma's die ons aan een behaaglijk paradijs doen denken. Opgepast, want dit is een wijn met twee kanten. Enerzijds is er het zoete van het fruit (suiker, maar ook glycerol) en anderzijds zijn er de fraaie zuren die het geheel pittig maken. Er is ook een licht oxidatieve toets, maar totaal niet storend.

Kortom, een reden te meer om naar de oevers van de Moezel af te zakken ... 

 

Hervé Lalau

 

 

20:20 Gepost door In Vino Veritas in Luxemburg | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |