24-02-14

Maltwhisky en nog meer maltwhisky's

 

malt.JPG

Foto (c) H. Lalau

 

Onlangs proefde het proefpanel van IVV een vijftiental maltwhisky's, waaronder die van Cragganmore, Caol Ila, Glen Elgin, Singleton, Dalwhinnie, Oban, Talisker, Lagavulin, samen met ex-medewerker Luc Charlier, die om deontologische redenen niet meer voor ons schrijft sedert hij wijnbouwer is in de Roussillon.

Maar omdat hij een echte kenner is en ongeveer wegsmelt bij maltwhisky's, wijdt hij er in onze editie van april een heel artikel aan.

Op onze beurt profiteerden wij ervan om een mooie verticale degustatie van zijn Coume Majou te organiseren.

Uiteraard brengen we ook daar verslag van uit, beloofd!

14:27 Gepost door In Vino Veritas in Actualiteit, Frankrijk, Groot Brittanië | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-07-11

Wijn uit 1811 geveild voor 85.000 euro

In Londen is het recordbedrag van 75.000 pond (85.000 euro) neergeteld voor een fles wijn uit 1811. De koper, Christian Vanneque, zegt dat 1811 een bijzonder goed wijnjaar was voor Château d'Yquem.
Vanneque was jarenlang de hoofdsommelier van het gerenommeerde restaurant La Tour d'Argent in Parijs.
Over zes jaar viert Vanneque met zijn gezin en zijn vrienden dat hij 50 jaar in het vak zit en dat is een volgens hem een mooie gelegenheid om de Château d'Yquem open te trekken.

Christian Vanneque.jpg

De koper

 

De verkoper, directeur Stephen Williams van de Antique Wine Company, moest een traantje wegpinken toen hij de fles uit handen gaf: 'Maar de wetenschap dat die gekocht wordt door een gepassioneerde wijnkenner, maakt veel goed.'
 
Bron: Het Parool

08:55 Gepost door In Vino Veritas in Actualiteit, Frankrijk, Groot Brittanië | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-05-11

Engelse koninklijke familie krijgt eigen wijngaard

Engelse bubbels zitten in de lift, we horen er steeds vaker over. Het klimaat en de bodem van Zuid-Engeland zouden dan ook zeer geschikt zijn voor het maken van wijnen die sterk op champagne lijken. Zelfs de Engelse koninklijke familie, vooral prins Philip, is in wijnmaken geïnteresseerd. Afgelopen zondag 8 mei, of alleszins in de loop van deze week, gaan in Windsor Park 16.700 wijnstokken de grond in, die over drie jaar de eerste sparkling moeten leveren. Windsor Park was vroeger jachtgebied van koningin Victoria en haar gemaal prins Albert. Het park omgeeft de koninklijke residentie Windsor Castle.

Aangeplante druivenrassen zullen chardonnay, pinot noir en pinot meunier zijn, de traditionele rassen die ook voor champagne gebruikt worden. Nauw betrokken bij het project is Master of Wine Stephen Skelton die in 1976 de eerste stokken plantte in Chapel Down en daarmee aan de wieg stond van de huidige Engelse wijnbouw. De Engelse wijnwereld is uitgelaten over het initiatief: ‘It is quite simply the biggest boost the English wine industry has ever had', aldus Bob Lindo van Camel Valley Vineyards. 'It’s fantastic!'
Volgens cijfers die 4 mei jongstleden bekend zijn gemaakt was 2010 een topjaar voor Engelse wijn: 30.346 hectoliter werd er geproduceerd, wat gelijk staat aan iets meer dan vier miljoen flessen.
Als alles goed gaat kunnen ze bij een volgende royal wedding hun eigen bubbels serveren, quite handy isn't it?
 
Bron: The Telegraph
 

14:29 Gepost door In Vino Veritas in Groot Brittanië | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |