13-03-09

Chili (vervolg): Concha y Toro

Door een gebrek aan tijd heb ik al mijn degustatienota’s nog niet kunnen uitschrijven van mijn wijnreis naar Chili, eind januari. Hier alvast wat meer informatie over één van de grootste wijnbedrijven van het land, Concha y Toro.
 
In feite is Concha y Toro een holding die meerdere merken groepeert, waaronder het beroemde Casillero del Diablo en een nieuw merk uit Limari: Maycas del Limari (aanvankelijk bedoeld voor de horeca, maar in België ook te vinden bij Delhaize). In totaal bezit de groep meer dan 30 domeinen. Hoofdoenoloog is Marcello Tapa.

Eind januari werd ik ontvangen in de gebouwen van Casillero del Diablo, een merk waar een grappige legende achter schuilt: om te verkomen dat de beste flessen werden gestolen, had de grondlegger van het bedrijf er niet beter op gevonden om rond te strooien dat er een duivel in de kelder woonde... Een duivels verhaal dat effect had!
 
De zeer complete degustatie gaf een knap beeld van het bijzonder ruim gamma. Een gamma waarin het moeilijk is om géén goede wijn te vinden.


 Concha y Toro
 
 Uw blogger in actie bij Concha y Toro, hier in het gezelschap van Aristide Spies
 
 
 
Casillero del Diablo Reserva Privada Limari Sauvignon 2008

Veel limoen, sauvignon getypeerd maar niet te, goed gemaakt: 14/20
 
Maycas del Limari Sauvignon 2008

Meer gepeperd, groener ook, goede lengte, charmant, grapefruit die in de mond blijft hangen: 14,5/20 
 
Casillero del Diablo Chardonnay 2008

30 % Frans hout met malolactische gisting. Evenwichtig, commercieel, probleemloos, zuiver maar wat ‘gemaakt’ naar mijn mening: 12,5/20 
 
Trio Chardonnay Pinot Gris Pinot Blanc 2007

Niet oninteressant, kamille, florale toetsen van de pinot gris, goede prijs-kwaliteitverhouding: 14/20 
 
Marques de Casa Concha 2007

Een wijn afkomstig van het domein Santa Isabel Pirque, dichtbij het hoofdkantoor van Don Melchior en het gebergte (Maipo Valley). 
Neus van tropisch fruit, mooi in evenwicht met het hout (vergisting en 12 maanden in barrique), zeer mooie strakke finale: 14,5/20
 
Maycas del Limari Chardonnay 2007

Het hout is anders, fijn, maar geeft meer groene tonen. Interessant maar anders van stijl, ietwat strakker: 14,5/20 
 
Casillero del Diablo Viognier 2008 Central Valley

Heel flatterend, perziktonen, rond van smaak maar niet zoet, interessant. Goede prijs-kwaliteitverhouding. Aangezuurd, maar discreet: 14,5/20

Rosé syrah rosé 2008 Central Valley
Prima terrasjesrosé: 13/20 
 
Casillero del Diablo Pinot Noir 2008 Casablanca

Toetsen van humus en aardbeien (aardecultuur) in de neus, ietwat animaal qua smaak, zoethout, indruk van restsuiker. Niet bijzonder veel expressie. 8 maanden in barrique, 100 % Franse eik: 12/20
 
Casillero del Diablo Carménère 2007 Rapel

Heel rijpe carménère, rode pepers, correcte smaakaanzet maar ietwat droge tannines in de finale: 12,5/20

Trio Merlot Carménère Cabernet Sauvignon 2007

Mooi evenwicht, onberispelijke wijn, alles is er, fruit, beet, vrij knappe lengte: 14/20 
 
Marques de Casa Concha Merlot 2006

Bijzonder zwakke neus, eigenlijk geen (wat ik niet erg kan appreciëren), een zweempje crème de cassis; rond van smaak, hout, niet bijster interessant: 11/20 
 
Casillero del Diablo CS 2007

Heel cabernet getypeerd, strakke aanzet, opent zich na een tijdje, vrij commercieel: 13/20
 
Trio CS syrah CF 2007 Maipo

De syrah zorgt voor een interessante fruitigheid, een beetje gestoofd maar origineler, kruiden, de tannines zijn aanwezig, de alcohol ook, maar het geheel blijft fris: 14,5/20 
 
 casillero_del_diablo
Het ‘duivels’ gamma
 

Casillero del Diablo Reserva Privada

Rendement van 45 hl/ha en 14 maanden op Franse barriques; een assemblage van 85 % cabernet sauvigon van Pirque en 15 % syrah van Rapel Valley.
Bramenconfituur, mooie structuur, volle smaak op fruit gestoeld, een tikje alcohol, geïntegreerd hout, karakterwijn, geen enkel spoor van zwakte (molligheid) ondanks de rijping: 15,5/20 
 
Marques de Casa Concha CS 2007 Puente Alto, Alto Maipo

Goed in de neus – zeer rijp rood fruit onder het hout. De smaak is echter onsamenhangend, teleurstellend, de wijn eindigt te droog: 13/20
 
Marques de Casa Concha Syrah Cachapoal

Nogmaals een vrij geconcentreerde wijn. Fijne neus met donker maar weliswaar fris fruit; strak van smaak maar niet bitter, vandaag zijn de tannines echter nog wat hard. Wijn met potentieel: 15/20

Hervé Lalau
 
Goed om weten: een groot deel van de wijnen vindt men bij Delhaize in België and bij Albert Heijn in Nederland

08:52 Gepost door In Vino Veritas in Chili | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

04-02-09

Een Belg aan de andere kant van de wereld

Onlangs ontmoette ik bij Casa Silva, in de Colchaguavallei, Arnaud Frennet. Deze Belg aan de andere kant van de wereld is er exportdirecteur. Casa Silva, een knap wijndomein trouwens, is sterk verankerd met de Chileense wijnbouwgeschiedenis. Buiten het feit dat ze bijzonder actief zijn in het wijntoerisme (het familiaal huis werd omgevormd tot een prachtig gastenverblijf dat in de regio veel succes kent), zijn ze ook commercieel heel erg bij de pinken.

 

CasaSilva1

Arnaud Frennet (rechts) met onze speciale gezant Hervé Lalau, hier samen voor de wijngaarden van Casa Silva. Foto : Soizic GrimaultNaast het gamma Casa Silva, met daarin de lijnen Collección, Reserva, Gran Reserva en Specialty, presenteert het huis ook de merken Doña Dominga (Old Wines, Single Vineyard, Reserva en Gran Reserva), Casa Amada, Casa Mayor en Quinta Generación, zonder het topgamma Altura te vergeten – Altura betekent hoogte, duidelijkheid voor alles.

Door dit ruim palet aan producten kan Casa Silva zowat alle kanten uit op de internationale wijnmarkt, ook ín de landen zelf. Zo levert Arnaud Frennet in België aan Colruyt die Casa Mayor importeren, aan Champion-Mestdagh die Casa Amada verdelen en aan Delhaize die in bulk bevoorraad worden.

Arnaud is het type dat tegelijk competent én sympathiek is. Een man die leeft op het Chileense ritme, met name dat van de tevredenheid van de klant, van innovatie en van vooruitgang. Hij is het type Belg, ongedwongen, waar we bij wijze van spreken graag een pint mee gaan drinken wanneer we ons 15.000 kilometer van huis bevinden. Zijn leefwereld is ongetwijfeld vergroot in vergelijking met de Ardennen waar hij is geboren, maar af en toe kan hij toch niet weerstaan aan een smakelijke Orval !

En hoe zit het met de wijnen ? Wat het merk Casa Silva betreft pinnen we ons vast op die van Los Lingues, met name de Gran Reserva Petit Verdot en de Microterroir Carménère 2006, twee wijnen die beiden op hun plaats zijn bij elke rechtgeaarde wijnhandelaar. Bovendien zijn ze het bewijs dat de Chilenen echt wel terroirs hebben. Aan hen ze te ontdekken en ze te exploiteren.

Maar ik zou nog de Quinta Generación 2005 vergeten (een assemblage van cabernet sauvignon, carménère en petit verdot), een wijn die kracht en elegantie verenigt. Hier zijn het niet alleen de druiven die voor massa’s fruit zorgen, maar wordt ook de knowhow van oenoloog Mario Geisse duidelijk, een wijn met vooral een zeer precieze opvoeding.

 

Hervé Lalau

06:39 Gepost door In Vino Veritas in Chili | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-11-08

IN MEMORIAM

In Memoriam

Ricardo Claro Valdés, de eigenaar van Santa Rita, is 28 oktober laatstleden op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

Van opleiding advocaat, was hij magnaat van het grootste Chileense transportbedrijf maar ook van de mijn- en glasindustrie, de metaalnijverheid en de media.
In 1980 nam Ricardo Claro Santa Rita over van de familie Fernandez en bouwde het wijndomein uit tot een internationaal gekend merk. Zijn activiteiten in de wijnbusiness gingen niet onopgemerkt voorbij met onder meer de verwerving van Viña Carmen en Terra Andina in Chili, gevolgd door Doña Paula in Argentinië.

Claro was heel nauw met de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet en hij bekleedde diverse posten op ministeriële kabinetten net na de staatsgreep van 1973 en de moord op Salvador Allende. Hij was ook vertegenwoordiger van het regime van Pinochet tijdens de Organisatie van Amerikaanse Staten. Trouw aan zijn vriend, bezocht Claro zelfs Pinochet toen deze in Engeland aangehouden was.

Ver van ons te willen inlaten met bepaalde politieke overtuigingen of filosofieën, mag dit toch niet vergeten worden.

De groep Claro is vandaag goed voor een flinke 2,7 miljard euro. Claro Valdés heeft geen directe erfgenaam, het is nog niet geweten wie de leiding van het imperium gaat overnemen.

10:23 Gepost door In Vino Veritas in Chili | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |