22-08-11

Canadese winery verliest VQA-status door bag-in-box

Summerhill Pyramid Winery in Okanagan Valley, een sterk opkomend wijngebied in Canada, dreigt zijn prestigieuze herkomstbenaming te verliezen. Omdat Summerhill Pyramid (een deel van) hun wijnen in bag-in-box op de markt brengt, mogen deze wijnen niet meer uitgebracht worden als VQA, wat staat voor Vintners Quality Alliance.
Binnen de regels van de VQA wordt onder meer bepaald dat druiven voor 100% uit een bepaald gebied moeten komen, in dit geval British Columbia. Maar in die bepalingen staat ook dat alleen gebottelde wijn VQA kan zijn. Wijn in bag-in-box dus niet.

Summerhill Pyramid bag-in-box.jpg


Eigenaar Ezra Cipes begrijpt dat de wijnautoriteiten van British Columbia zo handelen, maar hoopt dat die hun standpunten met de tijd aanpassen.
Summerhill Pyramid Winery zou bag-in-box gebruiken uit milieu-overwegingen Zo kunnen vierkante pakken bijvoorbeeld efficiënter vervoerd worden en wegen die minder, waardoor de CO2-uitstoot en de brandstofkosten worden gedrukt. Bovendien is wijn in bag-in-box volgens velen beter houdbaar. In een café is er veel beter mee te werken dan met flessen: via het kraantje kan makkelijk een glas getapt worden, zonder dat er zuurstof bij de rest komt.
 
Bron: The Vancouver Sun

17:20 Gepost door In Vino Veritas in Canada | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |