02-12-14

VINI BIRRE RIBELLI

De allereerste editie van het salon Vini Birre Ribelli (wijn, bier, rebellen) vindt plaats aanstaande zondag 7 en maandag 8 december in Hôtel de la Poste van Tour&Taxis in Brussel. 

Er worden niet minder dan 76 wijnbouwers verwacht, 13 ‘rebelse’ bierbrouwers en nog vele andere personages uit de sector. 

bannerViniBirre.jpg

Met dit nieuwe salon wil het team rond Patrick Bottcher en Nicoletta Dicova een ontmoetingsplaats creëren waar ontspannen kan geproefd en aangekocht worden, waar ontmoetingen en ontdekkingen tussen twee vriendschappelijke en onderling verbonden werelden centraal staan, die van de natuurlijke wijnen en die van de artisanale bieren. 

Beide delen dezelfde filosofie en refereren onmiddellijk naar de films van Jonathan Nossiter, Mondovino en Natural Resistance. 

Een van de grote figuren die aan de basis ligt van dit evenement is Jean Van Roy van brouwerij Cantillon, de sympathieke Brusselaar die in tal van landen wereldwijd bekend staat om zijn volharding en Belgisch non-conformisme, fel gekant tegen de industrialisering van het bier. 

Voor meer info, klik HIER: http://www.vinibirreribelli.net/

 

25-06-14

IVV juni-juli 2014

 Primeurs van Bordeaux (vervolg en einde), Update in Beaujolais, Les Parcelles van Gérard Bertrand, Nieuwe wind in Chinon, Zomerbubbels, Gisten en terroir, zonder het bewaarpotentieel van Robert Parker te vergeten ... dat zijn de grote thema's die in de jongste IVV aan bod komen.

Dinsdag kwam hij uit, dus houd uw brievenbus of mailbox in de gaten.

nl.jpg

Voor een (gratis) idee van enkele artikels, klik HIER

11:10 Gepost door In Vino Veritas in België, IVV Pro | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-05-14

Comté, échte kaas!

Wist je dat er 400 liter melk nodig is om één Comté te maken, een groot kaaswiel dus met een diameter van om en bij de 70 cm? Het is het equivalent van 20 koeien die twee keer per dag gemolken worden. Vandaar de noodzaak dat melkboeren samenwerkten, en dat nog steeds doen trouwens. En vandaar ook het ontstaan van fruitières, kaasmakerijen in teamverband en de eerste coöperaties van Frankrijk. 

Ongelooflijk hoe ingewikkeld het is om een grote kaas te maken, niet? 

Gisteren kwam in Brussel mevrouw Milène Racle meer uitleg geven over Comté, deze keer aan kinderen. Samen met haar maakten ze hun eigen kaas, op basis van rauwe melk, 'op de wijze van'. Natuurlijk was het geen echte Comté, want de kaas werd niet in de regio zelf gemaakt. Protectionisme? Nee, Appellation. Lastenboek. Het voortbestaan van een bijzondere kaas, een authentieke kaas. Van het voedsel dat de koeien krijgen, de koeienrassen die in aanmerking komen (Montbéliarde en Franse Simmental), het type ketels om de melk te verwarmen, het rijpingsprocedé, de degustatie voor goedkeurig, met een bruin etiket voor de gewone Comté en een groen voor de Comté Extra ... alles is strikt gereglementeerd. Niet om de producent te treiteren, maar om de consument te garanderen dat hij een échte Comté eet, een échte kaas! 

Al die AOP's kunnen je worst wezen? Je blijft bij de Canadese cheddar, de Swiss Cheese van Montana, de Duitse brie, de Deense camembert, de Franse gruyere. Jammer. 

Maar geef ons maar een echte kaas, een met smaak en karakter: échte Comté! 

De topmodels van Comté (foto Arnaud 25).jpg

De topmodels van Comté (Foto Arnaud 25)

09:59 Gepost door In Vino Veritas in Actualiteit, België, Frankrijk | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comté |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende