25-11-11

Bosbranden bedreigen wijngaarden in West-Australië

Bosbrand.jpgEen bosbrand bedreigt wijngaarden aan de westkust van Australië. De brandweer bestrijdt al dagen het vuur in de regio Margaret River, 280 kilometer ten zuiden van Perth.
Al twintig woningen zijn in de vlammen opgegaan. Vijf wijngaarden hebben hun medewerkers in veiligheid gebracht, waaronder Leeuwin Estate, Xanadu Wines en Voyager Estate.

Het opmerkelijke aan het verhaal is dat de brandweer de brand zelf aangestoken heeft!
Het idee was al het brandbare materiaal te reduceren voordat bij het hete zomerseizoen het gevaar op bosbranden toeneemt. De brand liep helaas uit de hand en is nu een groot probleem.
 
Bron: De Standaard

10:35 Gepost door In Vino Veritas in Australië | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-08-11

Headbanger Wines van AC/DC

Na ontelbare nummer één hits en 31 jaar na de dood van hun zanger Bon Scott ten gevolge van alcoholintoxicatie (rare tribute, maar goed), brengt de Australische hardrockband AC/DC in samenwerking met wijnhuis Warburn Estate deze week een reeks eigen wijnen op de markt.

Headbanger Wines.jpg

AC/DC pakt uit met een variëteit aan wijnen, van rood tot wit. Zo is er de Back in Black Shiraz, Highway to Hell Cabernet Sauvignon, Hells Bells Sauvignon Blanc en You Shook Me All Night Long Moscato. Headbangers en wijnliefhebbers moeten elkaar dus vinden in de namen van de wijnen. Op het wijnetiket van deze 'headbanger wines' zijn de heren van AC/DC in actie te zien. 
Bron: De Morgen

09:47 Gepost door In Vino Veritas in Australië | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-10-10

Alles wat overdreven is, is onbeduidend (W. Churchill)

overdreven is, is onbeduidend (W. Churchill)

Op de website van Decanter staat er een dossier van Andrew Jefford te lezen waar de auteur stelt dat chardonnay het beste druivenras van Australië is. So far, so good.

Waar ik echter vreemd van opkijk is wanneer Decanter ons vertelt dat diezelfde Australische chardonnay ‘moeiteloos de beste bourgognes kan overtreffen’ (‘can outperform “effortlessly” top level Burgundy’).

Ik weet ook wel dat Decanter moet verkopen en een beetje polemiek in dit genre is nooit weg om lezers van over het Kanaal te vleien en hun aangeboren francofobie te strelen. Zonder echter te vergeten dat Australië merken en domeinen heeft die van een heel andere dimensie zijn dan die in de Bourgogne, en dat voor een magazine als Decanter dit nu eenmaal een belangrijke bron van inkomsten is. P1010053.JPG

Omdat ik niet direct een illustratie bij de hand had van grote Australische terroirs, heb ik een eenvoudig beeld uit Montrachet genomen (foto: H. Lalau)
 
Maar even serieus nu. Bij In Vino Veritas proeven we regelmatig wijnen van over heel de wereld, inclusief Australische chardonnays maar ook bourgognes. Blind. Het komt dan ook meer dan eens voor dat er een Chablis, een Mâcon, een Montagny of een Meursault door ons proefpanel geselecteerd wordt, maar een chardonnay van onze tegenvoeters werd daarentegen nog NOOIT geselecteerd.
En niet omdat we het niet geprobeerd hebben!

Natuurlijk weten we ook niet meteen of we tijdens deze proefsessies steeds met de beste of de meest representatieve chardonnays van Australië te maken hebben. Hoe dan ook zouden we nooit afleiden dat ALLE chardonnays van Australië makkelijk kunnen worden overstijgd door bourgognes. Dit genre van boude uitspraken laten we liever over aan de Britse pers.

Beste vrienden-liefhebbers van grote terroirs in de Bourgogne, en meer bepaald zij die hier een eigen mening over hebben, of zij die vinden dat we gelijk of ongelijk hebben, laat het ons weten.
 
Hervé Lalau

19:54 Gepost door In Vino Veritas in Actualiteit, Australië, Frankrijk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |