19-05-14

Comté, échte kaas!

Wist je dat er 400 liter melk nodig is om één Comté te maken, een groot kaaswiel dus met een diameter van om en bij de 70 cm? Het is het equivalent van 20 koeien die twee keer per dag gemolken worden. Vandaar de noodzaak dat melkboeren samenwerkten, en dat nog steeds doen trouwens. En vandaar ook het ontstaan van fruitières, kaasmakerijen in teamverband en de eerste coöperaties van Frankrijk. 

Ongelooflijk hoe ingewikkeld het is om een grote kaas te maken, niet? 

Gisteren kwam in Brussel mevrouw Milène Racle meer uitleg geven over Comté, deze keer aan kinderen. Samen met haar maakten ze hun eigen kaas, op basis van rauwe melk, 'op de wijze van'. Natuurlijk was het geen echte Comté, want de kaas werd niet in de regio zelf gemaakt. Protectionisme? Nee, Appellation. Lastenboek. Het voortbestaan van een bijzondere kaas, een authentieke kaas. Van het voedsel dat de koeien krijgen, de koeienrassen die in aanmerking komen (Montbéliarde en Franse Simmental), het type ketels om de melk te verwarmen, het rijpingsprocedé, de degustatie voor goedkeurig, met een bruin etiket voor de gewone Comté en een groen voor de Comté Extra ... alles is strikt gereglementeerd. Niet om de producent te treiteren, maar om de consument te garanderen dat hij een échte Comté eet, een échte kaas! 

Al die AOP's kunnen je worst wezen? Je blijft bij de Canadese cheddar, de Swiss Cheese van Montana, de Duitse brie, de Deense camembert, de Franse gruyere. Jammer. 

Maar geef ons maar een echte kaas, een met smaak en karakter: échte Comté! 

De topmodels van Comté (foto Arnaud 25).jpg

De topmodels van Comté (Foto Arnaud 25)

09:59 Gepost door In Vino Veritas in Actualiteit, België, Frankrijk | Permalink | Commentaren (0) | Tags: comté |  Facebook |