30-12-13

Is dit wijn of niet?

Een product dat 6 graden alcoholvolume bezit of een product dat wijn als basis heeft maar waar de alcohol werd uitgehaald, mag dat 'wijn' heten?
Volgens wetteksten waar wij over beschikken, luidt het antwoord 'neen'.
In het eerste geval dient wijn minimaal 8,5 graden alcoholvolume te bezitten, aldus de reglementering van het OIV (18/73) die momenteel van toepassing is.
Een reglement trouwens dat heel de Europese Unie hanteert.
Het OIV zegt tegelijk ook dat een wijn waar meer dan 20% van zijn alcoholvolume werd uitgehaald (wat ook de methode mag zijn) eveneens geen 'wijn' mag genoemd worden.
Niettemin mogen deze producten het opschrift 'drank op basis van gedesalcoholiseerde wijn' dragen.
Meestal worden ze verpakt als een normale wijn, in een klassieke wijnfles, met daarop niet veel bijzonder op het etiket maar onderaan enkel de vermelding 'zonder alcohol' of 'sans alcool' (zie 'Bonne Nouvelle' van UCCOAR).
Maar opgelet, want al deze dingen kunnen vrij snel veranderen, zoals ook het verbod op de vermelding 'gearomatiseerde wijn' of 'vin aromatisé' in 2012 in Frankrijk werd opgeheven.

3BouteillesAcceuil.png

12:04 Gepost door In Vino Veritas in IVV Pro | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.