08-10-13

Zwitsers creëren nieuw resistent druivenras tegen echte en valse meeldauw

 

Divico.jpg

 

Gamaret, garanoir, diolinoir zijn reeds enkele resitente druivenrassen die door Agroscope ontwikkeld werden, een Zwitsers landbouwkundig onderzoekstation.
Het jongste druivenras heet divico en heeft serieus wat in zijn mars. Zo is deze blauwe druif zeer resitent tegen mildiou (valse meeldauw), oïdium (echte meeldauw) en pourriture grise (grijsrot).
Op wijngebied leunt hij sterk aan bij gamaret. Niet verwonderlijk, aangezien divico een kruising is tussen gamaret en bronner. Deze laatste druif werd door het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg (Duitsland) ontwikkeld en is een drager van genen die uitermate resistent zijn tegen valse en echte meeldauw.
Niet alleen is divico zeer resistent tegen valse en echte meeldauw en grijsrot, ook zijn half rechtopstaande groeiwijze zorgt ervoor dat hij makkelijk kan opgebonden worden.
Zijn gemiddelde productiviteit, vergelijkbaar met gamaret, zorgt ervoor dat er minder moet gewerkt worden door bijvoorbeeld een groene oogst uit te voeren. Zijn vroege knopvorming, bloei en kleurverandering kan er echter wel voor zorgen dat er netten zullen moeten gespannen worden om de druiven tegen de vogels te beschermen.
Deze nieuwe variëteit zal vanaf 2015 beschikbaar zijn bij Zwitserse kwekers.

 

16:47 Gepost door In Vino Veritas in Zwitserland | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.