16-08-13

Een DAC voor de Gemischter Satz?

15_72_wiener_gemischter_satz_logo.jpg


Gemischter Satz is een Oostenrijkse specialiteit, een Weense eerder, die eruit bestaat alle druivensoorten samen te vinifiëren die door elkaar staan aangeplant. In sommige gevallen zijn de druivenrassen en de onderlinge verhoudingen totaal niet gekend.
Als overblijfsel van een traditie die we ook in Duitsland en de Elzas tegenkomen, verloor deze 'blend', die voorheen erg in de mode was, vanaf de jaren 70 serieus wat aanzien doordat de cépagewijnen aan populariteit wonnen.
Toch ging de Gemischter Satz niet helemaal verloren, te danken aan de Weense wijncafés of Heuriger. Deze wijn die belangrijk was voor de lokale cultuur, was dat echter niet altijd voor de wijnbouwers.
Opdat deze wijn terug aan populariteit en sérieux zou winnen, stelt de Wien Wein Winzer-vereniging een DAC voor, de Oostenrijkse variant van een AOP.
Dit voorstel wordt gesteund door de Austrian Wine Marketing Board. Zij vinden de Satz een zeldzame en aparte wijn die moet beschermd worden. Niettemin gaat dit een probleem vormen om conform te geraken met de reeds bestaande herkomstbenamingen.
Hervé Lalau

13:33 Gepost door In Vino Veritas in Oostenrijk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.