10-05-13

Parijs wil eigen appellation

Montmartre_Vignes.jpg

Zoals u weet kwam de IGP-indicatie in de plaats van de Vins de Pays voor wijnen die van een specifieke regio in Frankrijk komen maar niet zo strikt verbonden zijn aan de regels van het AOC-systeem.
Momenteel heeft Parijs één commerciële wijngaard, in Suresnes, gelegen in een westelijke voorstad.
Daarnaast bestaan er meerdere kleine wijngaarden die niet-commercieel zijn, waarmee bedoeld wordt dat hun productie enkel voor liefdadige doeleinden kan gebruikt worden. De meest beroemde Parijse wijngaard die onder deze categorie valt is die van Montmartre.
‘Ik hoop dat we de volgende vijf jaar vijf IGP's hebben in Ile de France', zegt Patrice Bersac van de lobbygroep Les Vignerons Franciliens. 'Het starschot wordt alvast in 2013 gegeven met de IGP Suresnes, waarvan de wijnen momenteel gebotteld worden als tafelwijnen.'
Bersac lobbyt ook voor amateur-wijnmakers die niet de intentie hebben hun wijnen te verkopen. Om deze categorie van wijnmakers te beschermen bestaan er geen specifieke wetten, waardoor ze kunnen verplicht worden hun wijnstokken te rooien of een fikse boete te betalen.
‘Dit ligt niet in de lijn van andere EU-landen', zegt Bersac. ‘In Zwitserland hebben amateur-wijnmakers het recht om 400 m2 wijngaard te hebben. Daarnaast kan dit alles ook een grote hulp zijn om ampelografische studies uit te voeren, omdat velen van hen werken met vergeten druivenrassen', aldus nog Bersac.
Bersac creëerde een lastenboek voor de IGP Suresnes, alsook voor de vier andere potentiële IGP-s in de Parijse regio. Het INAO is momenteel bezig alles te bestuderen en geeft in principe volgend jaar een antwoord.
Bron: Decanter

 

11:40 Gepost door In Vino Veritas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.