19-02-13

Philippe Starck ontwerpt nieuwe gebouwen Carmes Haut-Brion

 

philippe-starck-portrait.jpg

De Franse designer Philippe Starck gaat een nieuwe vatenkelder, wijnhuis en ontvangstruimte ontwerpen voor Château Carmes Haut-Brion in Pessac-Leognan.
Meteen wordt dit het eerste wijnproject voor deze wereldberoemde designer, onder meer gekend van hotels als MamaShelter in Parijs en Royalton in New York, de transparante Kartell-stoelen en de futuristische citruspers op drie poten van Alessi.
Chateau Carmes Haut-Brion werd in 2010 overgenomen door Patrice Pichet (Groupe Pichet) en breidde reeds vorig jaar uit. Doordat de wijngaard groter werd, moest er ook een nieuwe wijnkelder komen. Toch zullen de nieuwe wijngaarden niet dienen voor de Carmes Haut-Brion, maar zullen de druiven gebruikt worden voor een nieuwe wijn: Les Clos de Carmes Haut-Brion.
Starck zal voor deze opdracht samenwerken met de bekende 'wijngaardarchitect' Luc-Arsène Henry, wiens bedrijf recent nog projecten afwerkte voor Château Petit Villlage en Château Pichon Baron (beide eigendom van AXA). Het is overigens niet de eerste keer dat ze samenwerken, reeds in 1999 deden ze dat voor de controletoren van de luchthaven van Bordeaux.
‘Starck zal zowel rond het ontwerp als de uitvoering van de nieuwe gebouwen werken,' vertelde directeur Guillaume Pouthier van Les Carmes onlangs aan Decanter. 'We kozen opzettelijk voor deze topdesigner omdat we echt iets origineel willen, waar bezoekers iets nieuw kunnen ontdekken, maar waar ook heel serieus in de wijnkelder wordt gewerkt.' De ingang van dit ommuurd domein werd zopas naar een andere plek overgebracht, in rue des Carmes, hartje Bordeaux. ‘De nieuwe kelders en ontvangstruimte zullen te zien zijn vanaf de ingang,' aldus nog Pouthier. ‘We willen de zichtbaarheid van het domein vergroten, maar ook willen meer openheid creëren naar de inwoners toe van de stad Bordeaux en willen we als deel van de stad aanzien worden.'
De in Parijs geboren Philippe Starck werkte recentelijk aan meerdere projecten in en rond Bordeaux. Zo opent er later op het jaar een MamaShelter-hotel in Bordeaux en wordt er deze maand nog gestart met het Le Pibal-stadsconcept, een fiets/scooter om in de stad mee rond te rijden.
De werken rond het project van Carmes Haut-Brion starten deze zomer 2013 en moeten klaar zijn tegen de oogst van 2014.

 

Bron: Decanter

 

10:29 Gepost door In Vino Veritas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.