08-01-13

VDN uit de Roussillon: schitterende combinaties

Perscommuniqué van het Informatiecentrum van de Roussillonwijnen in België

Vins Doux Naturels zijn overheerlijk alleen of in gezelschap…

Van lichtgoud tot diep granaatrood, van amber tot baksteenrood, stuk voor stuk bezitten deze fijne zoete wijnen prachtige kleurnuances.
En dan hun parfums, geuren die doen denken aan het subtiele van oranjebloesem, het sappige van dikke bessen, het kruidige van peper en het zoete van karamel.
VDN’s zijn wijnen die steevast herinneringen oproepen, zoals de in bloesemthee gedrenkte madeleines van Marcel Proust. Het zijn zoete wijnen die doen wegdromen naar heerlijke tijden en zo opnieuw tot leven komen.
Een glas Muscat de Rivesaltes, Rivesaltes, Maury of Banyuls drinken is de tijd even doen stilstaan om optimaal van het moment zelf te genieten.

… of in combinatie met de meest heerlijke gerechten

VDN’s zijn perfect om zo te drinken maar laten zich ook schitterend combineren met de meest exquise gerechten, en zeker nu tijdens de eindejaarsperiode. Nog veel te zelden worden deze wijnen gezien als ideale tafelpartners, buiten het aperitief en het dessert gerekend. Maar erger is dat VDN’s niet graag in een karaf worden opgesloten, tot er zich weer eens een gelegenheid aandient. Het liefst van al geven ze zich helemaal prijs, in één keer, en met reden. Zoet, fijn, zacht, aangenaam, lieflijk, sappig … het zijn slechts enkele kwaliteiten.
Vitamines voor ons brein, pepmiddelen voor ons lichaam, wonderwijnen waardoor we er weer flink tegenaan kunnen gaan … troeven zat!
Hun honingzoete toetsen zijn als fijne balsems, als geruststellende woorden in het holst van de nacht, putje winter. Troostend en ontspannend, op momenten dat we het meest nodig hebben, wijnen met een rijkdom die smeken om ontdekt te worden!
Hemels smakend combineren ze perfect met delicieuze starters, hoofdgerechten, kazen en desserts, op voorwaarde dat ze origineel zijn!

Enkele fraaie voorbeelden

Wat eten we tijdens de eindejaarsperiode? Ultradunne schijfjes sint-jakobsvrucht op een bedje van fijngesnipperd eekhoorntjesbrood, een terrine van wild geparfumeerd met jeneverbessen of een stukje kortgebakken verse eendenlever?
Watertanden is het, en nog meer wanneer we deze creaties perfect combineren!
Een witte Banyuls, als een soort van fonkelend en vloeibaar goud met in de neus toetsen van witte vijg en sappige peer, op smaak gebracht met peper en ijzerkruid, tegelijk zoet maar ook fris, waarbij de sint-jakobsnootjes voor een zilte toets zorgen die het geheel evenwichtig en extra fijn maakt.
De terrine verkiest eerder een Rivesaltes Ambré met impressies van sinaasappelzeste en mandarijn, afgewerkt met een vleugje kinabast en garrigue.
Zoet van smaak maar ook fris, door de delicate bitters van zoethout en gentiaan die hun kruidige impressies koppelen aan die van het wild.
De eendenlever houdt van het florale van een Muscat de Rivesaltes, een explosie van citroen en gekonfijte peer, aangevuld met krenten en zachte smaakimpressies die het smeuïge van de eendenlever perfect tegemoet komen.
Een sublieme combinatie die almaar sensueler wordt, een tikje oosters zelfs, met impressies van sandelhout, rozenhout en ceder die bijna erotisch aandoen.

Creaties die uiterste precisie of kracht vragen

Gevogelte vraagt de lichte structuur van een witte Maury. Maar wanneer we daar champignons, zwarte truffel of morieljes aan toevoegen, dan is een droge Rivesaltes Solera ideaal, een wijn die ook de linkt legt tussen het land en de zee. Kwartel houdt van wijnen met een bijzondere manier van rijping, zoals een Maury Rancio.
Voor rood vlees, wild of niet, zijn de knapperige tannines van een Banyuls Rimage of Rivesaltes Grenat uitstekende keuzes. Tannines en rood gebakken vlees vormen een perfect koppel die het fruitige en het kruidige extra in de verf zetten.
Wanneer er kreeft op het menu staat, armoricaine of américaine, dan kunnen we buiten Rivesaltes Ambré of Tuilé, Maury of Banyuls Hors d’Age, voor een Rivesaltes Rosé kiezen. Niet alleen combineren de jodiumachtige toetsen er perfect mee, het is ook een originele keuze die tot verrassende conversaties kan leiden.
En zo zijn er nog veel meer knappe combinaties te vinden, oneindig veel zelfs!

Niet te vergeten zijn de kazen

Vaak breken we ons hoofd over dé wijn voor bij kaas, een wijn die bij alle kazen past en die iedereen passend vindt. Vaak houden we het bij een krachtige rode wijn, jammer. Maar bestaat er een wondermiddel, een wijn die alle meningen weet te verenigen? Ja! Wijn waar de structuur, de aroma’s en het bijzondere karakter voor universeel plezier zorgt, leidt ons naar een VDN. 
De zoete toetsen van deze wijnen brengen het zoute karakter van de kazen in evenwicht, terwijl de kazen in ruil de wijnen frisser maken.
De aromatische complexiteit van beide, van de kaas en de wijn, zorgen voor bijzonder fraaie smaakimpressies.
Een Muscat de Rivesaltes van enkele jaren oud, delicaat en fris met accenten van krenten en rozijnen, mandarijntjes en gekonfijte kumquats, smaken die heel geleidelijk wegebben, past als geen ander bij een Gruyère d’Alpage. Samen wisselen ze peper en zoethout uit, een licht pikante toets en een krachtig bitter, om zich nadien vast te klampen aan een jodiumachtige en lichtzoute smaak die werkelijk fantastisch is. 

En dan de desserts

Hoeft het nog gezegd dat het bittere van chocolade en het zoete van Rimage, Grenat of Tuilé voor uitmuntende combinaties zorgen? Muscat de Rivesaltes en Rivesaltes Ambré passen beide beter bij fruitige desserts, zoals bij een vers vruchtensoepje, dessert met gedroogde vruchten, maar bij ook notentaart zijn ze ideaal. 
Wanneer de wijnen iets ouder zijn kunnen we spelen met de kleuren en de aroma’s ervan en die linken aan een origineel dessert. En wanneer er nog een glas rest, aarzel dan niet om dat te combineren met een fijne sigaar.
Ook niet te vergeten is de Muscat de Noël die vorige maand gelanceerd werd en die voor een origineel en verkwikkend aperitief zorgt.

roussillon.be@skynet.be - www.roussillonwines.be - www.vinsduroussillon.com

 

 

10:06 Gepost door In Vino Veritas in Frankrijk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.