24-01-12

20 jaar In Vino Veritas

In 1992 groeperen een handvol wijnfanaten, journalisten, sommeliers en gepassioneerde wijnliefhebbers allerlei, zich rond de al even door wijn bezeten Philippe Stuyck om een nieuw wijntijdschrift te lanceren, vooral een tijdschrift met een originele en frisse blik op wijn.
150 nummers en duizenden pagina’s later staat In Vino Veritas er nog steeds, het tijdschrift dat de waarheid durft te zeggen. Maar belangrijker is dat er in deze twintig jaar ontzettend veel veranderd is, zeker op wijngebied. Een evolutie waar In Vino Veritas in meegegaan is, en vaak zelfs voorop liep!

IVV 20 ans 1.jpgCommuniceren van een passie, nog steeds brandend actueel!


In 1992 was de Belgische wijnmarkt hoofdzakelijk Frans getint (meer dan 70%); wanneer wijn ergens anders vandaan kwam, had men het over uitheemse wijnen.
In 1992 durfde geen enkel serieus wijnblad de Grands Crus Classés, prestigieuze herkomstbenamingen en icoonwijnen in vraag te stellen.
In 1992 kwamen de met hout overladen wijnen, bodybuilderwijnen en ‘geparkeriseerde wijnen’ er steevast uit als topwijnen in degustaties van de zogeheten belangrijke wijnpers.
In 1992 kwamen we nog echt slechte wijnen tegen, wijnen met fouten, wijnen die technisch slecht gemaakt waren.
In 1992 lachte men om biologische wijnen, om nog maar te zwijgen over biodynamie dat veelal als een soort sekte werd gezien.
In 1992 had IVV het nochtans reeds over Zuid-Afrikaanse, Australische en Chileense wijnen, wijnen van zowat overal die onderworpen werden aan een degustatie.

IVV interviewde onder meer Nicolas Joly, baanbreker van de biodynamie, en Jean-Michel Deiss, voortrekker van de expressie van het terroir.
IVV mag dan zichzelf niet al te serieus nemen, maar pakte de zaken wel serieus aan!

Vandaag komt bijna de helft van wijnen die er in België geconsumeerd worden uit andere landen dan Frankrijk. Met biologische wijnen lacht overigens niemand meer en ook de mode van overdadig houtgebruik is spectaculair gedaald. Wijnen met technische fouten worden zeldzamer met de dag, maar de echt interessante wijnen daarentegen worden almaar talrijker in vergelijking met 1992. Hoe dan ook, voor een tijdschrift dat geen blad voor de mond neemt, zijn er uitdagingen genoeg.

Dus doen we op hetzelfde elan verder, blijven we tal van zaken verder in vraag stellen en houden we onze zintuigen op scherp, gepassioneerd als altijd.

Als onafhankelijk wijnmagazine, zonder grote middelen maar ook zonder compromissen, heeft IVV zijn plaats gevonden in het perslandschap. Zes keer per jaar biedt IVV ongeveer 12.000 Franstalige en Nederlandstalige lezers een ruime blik op wat er reilt en zeilt in de wijnwereld, met gevarieerde en vaak spraakmakende artikels.

Dankzij nieuwe technologieën, zijn blog en zijn nieuwsbrieven, is IVV vandaag zowel een handige informatiebron voor wijnliefhebbers als voor wijnprofessionals.

Interessant om weten is dat IVV het allereerste wijnmagazine was dat een digitaal abonnement aanbood, waardoor het tijdschrift eenvoudigweg via uw computerbeeldscherm, tablet-pc of smartphone kan gelezen worden. Handig en milieuvriendelijk, want zo wordt er een pak minder papier verspild.

Philippe Stuyck & Hervé Lalau12:29 Gepost door In Vino Veritas in Actualiteit, België | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Prettige verjaardag! Keep up the good work (zoals jullie organisatie van Rhône en 4).

Gepost door: Peter | 31-01-12

Beste,

Hoe kan ik een cadeauabonnement afsluiten?

Alvast bedankt,
S. Mais

Gepost door: Saskia Mais | 06-08-13

Beste SIlvia,

Ga naar de website van In Vino Veritas en klik op abonneren, de rest wordt onmiddellijk duidelijk.
Veel succes en bedankt!

Ann (medewerker IVV)

Gepost door: Ann | 06-08-13

als u een cadeauabonnement willen doen, abonner uzelf en zend ons een kleine mail met de datas van de cadeaupersoon
tot u dienst
philippe

Gepost door: Philippe Stuyck | 07-08-13

De commentaren zijn gesloten.